Napravi svoj sunčani sat

 

Kako biste izradili vlastiti sunčani sat, trebat će vam štap, 12 kamenčića ili recimo morskih školjki, flomasteri i mjesto u vašem dvorištu koje je stalno na suncu!

Mi smo se odlučili za krede, što naravno nije idealno, bolji bi bili vodootporni markeri 😉

1) Prvo, pronađite sunčano područje gdje možete napraviti svoj sunčani sat. Vjerojatno će vam trebati kružno područje promjera između 30 – 40 cm.
2) Stavite jedan kraj štapa u tlo tako da suprotni kraj pokazuje prema nebu. Morat ćete u sljedećih nekoliko sati paziti na sjenku štapa kako biste vidjeli treba li ga nagnuti ili skratiti. Kada je sunce izravno iznad glave u 12 sati, želite da sjena vašeg štapa bude najkraća. Pripazite, kod nas zbog ljetnog računanja vremena, sunce je najviše na nebu u 13 sati.
3) Nakon što pronađete najkraću sjenu, postavite kamenčić na to mjesto za 13 sati. U teoriji, svaki bi kamen trebao biti jednako udaljen jedan od drugoga na kružnici. Na pravom satu, pod pravim kutem (90 stupnjeva) sjena pada na 3 i 9 sati.
4) Na temelju vaših oznaka, postavite kamenčiće na kojima sjena pada na svaki sat.
5) Sljedećih nekoliko dana provjerite pada li sjenka štapa na kamen u točno određeno vrijeme, možda ćete morati pomaknuti neke oznake.

Naravno da biste napravili savršeno točan sunčani sat potrebne su vam mjere u stupnjevima, zemljopisna širina i slično, no i ovakav sat može poslužiti kao prilika za učenje. Razgovarajte sa svojom djecom dok promatrate kretanje sjene – ovo je sjajna prilika da predstavite kako sunce izlazi na istoku, zalazi na zapadu i baca sjenu na temelju svog položaja na nebu.

64516530_431012897451287_3043560649402613760_n.jpg

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s