Blatna posla…

Igre u blatu nose puno veselja mališanima, a senzoričko iskustvo koje takve igre nose od neprocjenjive je važnosti. Ali, istina je da nam nisu baš praktične u našoj svakodnevici niti u svim sredinama imamo priliku djeci priuštiti igre u pravome blatu. Također, igre u pravom blatu nisu pogodne za mlađu djecu koja imaju naviku sve isprobavati i često stavljati stvari ili ruke u usta. Zato tu nastupaju igre s umjetnim blatom, koje je u potpunosti jestivo!
Umjetno blato jednostavno je za napraviti, a sastojke sigurno imate kod kuće. Trebat će vam kukuruzni škrob, kakao i voda. Stavite oko pola vrećice gustina, par žlica kakaa za kolače i pomalo dodajte vode. Vodu dodajte oprezno i miješajte žlicom. 20190513_105822.jpgKonzistencija koju trebate dobiti je vrlo zanimljiva – prelijeva se iz tekućeg u kruto, baš kao pravo blato. Ako ste stavili previše vode, dodajte još gustina. U principu, ne možete pogriješiti, igrajte se i isprobavajte.
Jednom kad ste dobili blato, vrijeme je za igru!
Izlijte smjesu u veći plastični spremnik, pod zaštitite prostirkom i pripremite papirnate ručnike i vlažne maramice.20190513_091359.jpg
Djeca različito reagiraju na senzoričke igre – neka će odmah uroniti ruke unutra, probati smjesu i zdušno ju mijesiti, a blata će za sekundu biti svugdje 😅 20190526_121952Druga djeca puno su opreznija u senzoričkim igrama i polako doziraju količinu senzoričkog podražaja koji im odgovara. Ne silite ni ne požurujte dijete, neka samo istražuje svojim tempom.
U blato možete staviti igračke, raditi otiske prstima ili modlicama, prenositi ga iz posude u posudu i dr.
Mi smo se ovaj put odlučili za igru “Nestašne životinje”! Pripremili smo prostor i umjetno blato. Prostor smo podijelili na 3 stanice. Na prvoj stanici je posuda s blatom i figurice životinja. 20190513_110125Figurice životinja stavili smo u posudu pa ih uvaljali i prekrili blatom. Druga stanica je stanica za pranje. U plastičnoj posudi pripremili smo vodu sa sapunicom (koju dijete inače koristi za tuširanje) i krpice za pranje. Treća stanica je stanica za brisanje. Na podlošku smo pripremili izrezane stare tetra pelene.
I igra može početi! Životinje su se prvo igrale u blatu. Bile su jako nestašne pa su se jako uprljale! Čak su tako blatne izašle iz posude i radile blatne otiske po podlozi. 20190513_105233Morali smo ih prati vodom i sapunicom, trljati mokrim krpicama. 20190513_105552Voda se jako prljala pa smo ju nekoliko puta mijenjali. Nakon pranja životinje su bile mokre i morali smo ih brisati krpicama. 20190513_105734Većina životinja je bila nestašna pa je nakon pranja i sušenja ponovno skočila u blato! 😂
Zabavi nije bilo kraja!

Za vrijeme ove igre, osim senzoričkog doživljaja, stimulirali smo razvoj mikromotorike i jezično-govorni razvoj. Fine radnje poput kruženja prstićima po nasapunanim životinjama, struganje blata s teže dostupnih mjesta, brisanje sitnih dijelova i slično odlična su vježba mikromotorike i koordinacije oko-ruka. 20190513_093506.jpgJezično-govorni razvoj poticali smo kroz živahnu igru. Sve životinje smo imenovali, odredili kojoj kategoriji pripadaju (Koja je od ovih životinja domaća, a koja šumska?), puno puta upotrijebili onomatopeje glasanja životinja, imitirali dijaloge među životinjama, verbalizirali sve radnje koje smo radili itd. Djeci smo također stalno nudili da imitiraju naše radnje, da spontano ponavljaju iskaze za nama i poticali ih da ispunjavaju višestruke naloge (Uzmi sada medu i operi mu uši krpicom! Jako se uprljao!).
Isto tako, imenovali smo puno puta dijelove tijela životinja koji su se uprljali (Gle, kako mu je blatna njuška!), koje peremo (Peremo lisici uši!) i koje brišemo (Sad ćemo mu obrisati kopita!).20190513_093335 Na kraju cijele igre, djeca su bila uprljana od umjetnog blata i došao je njihov red za pranje. Imenovali smo sve dijelove tijela koji su se uprljali, istraživali osjećaj osušenog blata na koži i za vrijeme kupanja imenovali sve radnje. Također, povezivali smo znanja iz igre s onima iz stvarnog svijeta i naglašavali razliku između djetetovih dijelova tijela i onih kod životinja (Joj, kako si uprljao nos! Isto kao što je medo onda bio uprljao njušku./ Sad ćemo ti prati ručice, kao što smo lisici šape./ Idemo ti brisati kosu, kao što smo konjiću brisali grivu.).

Igre u blatu nose puno mogućnosti za razvojna poticanja, a sama igra zabavna je i djeci i odraslima. Dobro, ovaj dio pospremanja je malo manje zabavan, priznajemo 😂

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s