Otvaralice

Što su to otvaralice?

Otvaralice su igre koje uglavnom izrađujemo kod kuće, a radimo ih od poklopaca. Najčešće su korišteni poklopci od vlažnih maramica. Oni su praktični jer su izrađeni od deblje plastike i dijete ih s lakoćom otvara, a uglavnom ih kod kuće imamo na pretek, samo ih se trebamo sjetiti sačuvati! Zato, ukoliko kod kuće imate novorođenče, nemojte bacati poklopce s maramica već ih čuvajte za kasnije projekte. Također, možete zamoliti prijatelje i širu obitelj da vam ih sačuvaju. Osim poklopaca, otvaralice možete raditi od papira i kartona, isto kao da radite čestitku. U tom slučaju, bilo bi dobro sve plastificirati kako bi se igračka očuvala.20190508_103334


Čemu služe otvaralice?

Otvaralice uglavnom funkcioniraju na način da se na poklopcu nalazi neki element koji je u nekakvoj vezi s onim elementom ispod poklopca. Tako kad dijete otvori prozorčić dovodi dva elementa u svezu. Na taj način dijete povezuje pojmove i utvrđuje znanja o njihovoj povezanosti.
Zašto onda ne bi stavili samo 2 pojma jedan kraj drugog? Zato što tako prezentiran sadržaj nije igra. Otvaralice su u suštini razvojna igra – sadrže proces otvaranja i zatvaranja, potiču znatiželju, vježbaju pamćenje, donose nove spoznaje, zabavljaju dijete i dr. Također, iščekivanje i iznenađenje koje otvaralice nose dodatna su motivacija usvajanju sadržaja, a sam čin otvaranja i zatvaranja vježba mikromotoriku.

 

Kako izgledaju otvaralice?
Otvaralice mogu biti prezentirane na različite načine. Mogu biti samostalne, ali se uglavnom lijepe za nekakvu podlogu. Najčešći oblik je izrada ploče s otvaralicama gdje se prozorčići lijepe na dasku ili deblji karton. Takvu ploču možete jednostavno staviti na pod ili ju zalijepiti/pričvrstiti na zid, vrata, ormar i sl. Otvaralice možete zalijepiti i na mrežu ili tkaninu pa ju zavezati za kauč, jastuk, naslon prednjeg sjedala u autu i sl. Otvaralice možete zalijepiti i jednu za drugu. Tako u parovima možete predstaviti suprotnosti poput kontrasta boja ili antonima.20190508_101123

Koji se sadržaji mogu obrađivati otvaralicama?
Tematika ploča može biti različita, a samih kombinacija sadržaja je zaista bezbroj. Ovo su samo neke ideje:

BojeVani: boja (npr. crvena) Unutra: predmet u toj boji (npr.jabuka)

ObliciVani: oblik (npr. trokut) Unutra: predmet tog oblika (npr. sir)

Slova – Vani: početno slovo (npr.P) Unutra: pojam koji počinje na taj glas (npr. patka)

Riječi – Vani: napisana riječ (npr.auto) Unutra: slika pojma (npr. slika auta)20190508_100937

Broj – Vani: znamenka (npr. 6) Unutra: predmeti u tom broju  (npr. slika od 6 lopti)

Godišnja dobaVani: slika godišnjeg doba (npr.zima) Unutra: element god.doba (npr. pahuljica)

ObiteljVani: natpis (npr. mama) Unutra: slika člana obitelji (npr. Mamina slika)

Životinjski uzorciVani: uzorak (npr. Crno-bijele pruge) Unutra: slika cijele životinje (npr. zebra)

MladunciVani:odrasla životinja (npr. kokoš) Unutra: mladunac (npr.pile)

Koristi od životinjaVani: slika životinje (npr.krava) Unutra:slika koristi (npr. mlijeko)

Pribor za radVani: pribor za rad (npr. kreda) Unutra: zanimanje (npr.učitelj)

Specijalna vozilaVani: zanimanje (npr.policajac) Unutra: vozilo (npr. policijski auto)

I tako dalje…

Kako se još mogu koristiti otvaralice?

Osim uobičajene uporabe u obliku otvaranja i zatvaranja, s otvaralicama možete stvoriti i igre. Na primjer, ukoliko se na gornji poklopac ne stavi nikakav znak, a pojmove izradite u parovima, možete igrati igru memori. Ili, ukoliko napravite niz otvaralica bez oznaka na poklopcu, možete vježbati vizualno pamćenje (Sjeti se, što smo poklopili?). Otvaralicama možete prezentirati i davanje odgovora – npr. u niz od 3 otvaralice stavite 2 pojma koji se rimuju i treći koji se ne rimuj, a dijete treba poklopiti onaj pojam koji se ne rimuje.Sa starijom djecom možete izraditi svoju verziju igre “Pogodi tko sam?”. Također, u otvaralice možete staviti različite materijale pa napraviti taktilnu ploču.

 

 

 

Kako izradit otvaralicu?

U ovome primjeru radili smo tematiku boja. Boje smo povezivali s djetetu dragim igračkama. Radilo se o bebi od 6 mjeseci pa su korištene prave fotografije. Prvo smo u različite boje obojili poklopce akrilnim bojama. Nije ispalo estetski savršeno, ali to nije ni važno. Umjesto bojenja poklopaca, možete zalijepiti kolaž u tim bojama.

20190508_103305.jpg

Uslikali smo igračke i isprintali slike u ovalnim okvirima, pa ih izrezali i po dvije zalijepili po bojama. Ispod slike smo zalijepili i komad kartona.

 

 

Karton koji smo zalijepili ispod jedne slike ojačat će konstrukciju. Potom taj karton treba izrezati prema obliku prozorčića.20190508_103109

U ovoj verziji smo otvaralice lijepili na mrežu koju smo potom zavezali za ladicu od kauča. Ovakvu smo prilagodbu napravili jer se radilo o bebi koja još ne sjedi i ne puže. Stoga je ta pozicija odabrana s obzirom na visinu i dostupnost, kako bi se beba mogla zabavljati u vremenu koje provodi na trbuščiću. Također, mlađa djeca nemaju dovoljno razvijen osjet pa znaju čupati i trgati ovakve igračke, pa lijepljenje na karton i selotejpom na zid nije bila opcija. I otvaralica je gotova! Ta – da!!!20190508_103358

Ukoliko lijepite otvaralice jednu za drugu, pazite da ih pravilno okrenete, između umetnite slike s obje strane i upotrijebite puno ljepila, najbolje silikonskog, kako bi igračka trajala.

 

Otvaralice, uz malo truda u izradi, djeci donose mnogo zabave i učenja, pa se odvažite i napravite svoju verziju!

Jedan komentar Dodaj vlastite

  1. Pingback: Upoznajmo boje!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s