Iz teglica šareni se cvijeće…

Ovaj jednostavan mali projekt izrade cvijeća u teglicama odličan je način da s predškolskim djetetom obradimo temu dijelova biljke. Znamo da djeca najlakše uče vlastitim iskustvom, a pogotovo lako usvajaju sadržaj ako to nešto sami i izrade. U ovom projektu je puno crtanja, rezanja i lijepljenja pa predlažemo da veličinu i oblik cvijeta prilagodite djetetovim motoričkim sposobnostima. Dijete koje nije još ovladalo preciznim pokretima rezanja, uz vašu će pomoć lakše izrezati veće i jednostavnije oblike, dok će spretnijem djetetu manji oblici predstavljati veći izazov i bit će motivirano duže se zabavljati ovom aktivnošću.20190317_084401

Poznavanje dijelova biljke dio je znanja koji upotpunjava djetetovu percepciju prirodne okoline i općih znanja o svijetu. Razrada kategorije “Dijelovi biljke” pojmovima poput “latica”, “stabljika” ili “tučak” doprinosi općem vokabularu djeteta, čija je izgradnja i širina od presudne važnosti u kasnijoj uspješnosti u ovladavanju vještinom čitanja. Zato prilikom izrade ovoga cvjetića puno puta imenujte sve dijelove biljke i ispitujte dijete što je što.

Postupak izrade:

1. Na hamer papiru ocrtajte i izrežite latice i tučak.

2. Zalijepite latice na obrnutu stranu tučka pa kad se osuši, okrenite na pravu.

3. Dodajte cvijetu stabljiku i listić. Možete dodati i korijen.20190317_084558

4. Ocrtajte i izrežite teglicu.20190317_084249

5. Vaš cvijet u teglici je gotov! Ali nemojte zalijepiti cvijet za teglicu jer ste upravo dobili predložak za kasniju igru!20190317_084628

Imenujte sve dijelove biljke, neka dijete nazive ponavlja za vama. Ispitujte dijete o nazivima. Ako je dijete svladalo nazive i zainteresirano je za temu, tada pojednostavljeno razgovarajte o funkciji određenih dijelova biljke.

Igra: Spoji cvijet i teglicu!

Ako napravite više cvjetića i teglica, možete se igrati igre uparivanja! Na tučak i na teglicu napišite, nacrtajte ili zalijepite elemente koje treba upariti. Mi smo se ovaj put odlučili za uparivanje malog i velikog tiskanog slova pa smo na tučak napisali “a”, a na teglicu “A”. Dijete treba iz više izbora odabrati koji cvijet ide u koju teglicu i upariti ih.

Ideje za ostale igre uparivanja:

Tučak – količina, Teglica- broj

Tučak – boja, Teglica- predmet u boji

Tučak- predmet, Teglica – pisana riječ

Tučak- predmet, Teglica – prvo slovo

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s