Igramo se rižom…

Riža, ali i ostali rastresiti materijal, je izvrstan način poticanja samostalne igre kroz istraživanje i manipuliranje njime.

Evo nekoliko ideja što biste sve mogli raditi s rižom.

1.Lov na abecedu.

Zakopajte kartice sa slovima u riži. A pored kutije pripremite plakat sa abecedom koji možete i sami napraviti. Kada vaše dijete pronađe slovo mora ga staviti na to slovo na plakatu. Zakopavati ne morate samo slova, ovisno o dobi djeteta možete se prilagoditi.

2.Igre građenja.

Pripremite autiće, kamione, kocke….i pustite dječju maštu da se oslobodi. Mogu graditi kuće, bazene, mora…riža može biti „cement“ između kocaka…

3. Simbolička igra kuhinje.

Pripremite različite posude, žlice, sita… djeca će uživati u prebacivanju riže iz posude u posudu i kreirajući raznovrsna jela.

4. Životinjski svijet.

Razmislite želite li napraviti mali zoo vrt, prašumu, svijet dinosaura ili seosko imanje. Prilagodite scenu i rekvizite i neka igra počne.

5. Skupljanje novčića.

Slično kao lov na abecedu, zakopajte sitne kovanice. Djetetov zadatak je pronaći kovanice i ubaciti ih u kasicu prasicu. Izvrsna igra za poticaj fine motorike šake i prstiju.

 

54436777_932807227059897_6856273542640566272_n

Svoju senzornu kutiju možete napraviti kod kuće. Potrebna vam je plastična kutija, što šira, ali plića. Bilo bi idealno da kutija ima poklopac kako biste ju lako mogli pospremiti i vaditi ovisno o potrebi. Mi smo za svoju rižu koristili boje za uskrsna jaja, ali možete raditi i s prehrambenim bojama.

Postupak:

  1. Odvojite rižu u plastičnu vrećicu. Idealno bi bilo da koristite one višekratne vrećice koje se mogu zatvoriti.

  2. U vrećicu s rižom dodajte žlicu octa i boju za jaja te dobro zatvorite vrećicu. Ako vam smeta miris octa možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja.

  3. Vrećicu dobro „promijesite“ kako bi se boja raširila po cijeloj riži.

  4. Istresite i raširite rižu na papir ili vreću za smeće kako bi se osušila. Najbolje je da ostavite preko noći ili otprilike 12 sati.

  5. Ako ne radite različite boje, vrećicu možete iskoristiti više puta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s