Razvojni klaunovi

Klaun, taj smiješni zabavljač čupave kose, šarene odjeće, prevelikih cipela i crvena nosa! Zbijanjem šala, najčešće na svoj račun, mimikom i svakojakim ludiranjem garantiraju komediju i dobar provod, a najmlađi ih upravo zbog toga i vole. Klaunovi su jednostavno stvoreni da nas nasmiju i zabave. A naši će klaun, osim zabave, potaknuti i razvoj djetetovih vještina na različitim područjima.

1. Emotivni klaun
Na jedan deblji papir ili karton nacrtajte glavu klauna i izrežite dvije rupe, ostavljajući spoj po sredini.

Isto možete napraviti i na papirnatom tanjuru. Na traku papira nacrtajte različite izraze lica klauna i provucite traku. Sada povlačenjem trake možete mijenjati izraze lica i emocije klauna. Imenujte sve emocije i razgovarajte s djetetom o njima.


2. Senzorički klaun
Izradite senzoričku bocu koristeći šarene perlice i šljokice.

Na vrh boca zalijepite glavu od klauna, a na dno njegove noge. Neka vaš mališan uživa gledajući polako kretanje perlica i šljokica.20190226_144526.jpg

3. Mikromotorički klaun
Od papirnatog bijelog tanjura izradite klauna. Kosu ćete izraditi tako da vrh tanjura namažete ljepilom, a dijete neka lijepi šarene pompone. Ne zaboravimo i na mikromotoriku usta! Na sredini tanjura izbušite malu rupicu pa kroz nju provucite balon, a dijete podučite kako da ga napuše.20190226_144731.jpg

4. Makromotorički klaun
Na poklopcu od kutije za cipele nacrtajte klauna i napravite mu veću rupu na mjestu nosa. U kutiju stavite šarene loptice. Neka dijete primi jedan kraj, a vi primite drugi. Zajedničkim manevrima trebate loptice natjerati da prođu kroz rupu na nosu umjesto da ispadnu sa strane.

5. Vizualni klaun
Na deblji papir nacrtajte i obojite klauna zajedno s djetetom, a za tim crtež izrežite na dijelove. Dobili ste slagalicu! Pomiješajte dijelove, a dijete neka ih složi.
6. Likovni klaun
Temperama obojite dlan u bijelu boju, a prste šareno. Dok je boja još svježa, napravite otisak na tamnijem papiru. Kad se otisak osuši, na bijelom dijelu flomasterima nacrtajte oči, nos i usta, o od krep papira izradite i zalijepite klaunu leptir mašnu.
7.Geometrijski klaun
Nacrtajte klauna koji drži balone. Svaki balon neka bude drugi geometrijski lik. Imenujte ih zajedno s djetetom i dajte mu da ih oboji po želji.
8. Matematički klaun
Na crtežu klauna obilježite polja brojkama, a u legendi uz količinu naznačite boju. Dijete treba upariti količinu sa znamenkom i pravilno obojiti klauna.
9.Afektivni klaun
Bojama za lice pomozite djetetu da se pretvori u klauna. Još ako pronađete kakvu periku, šešir ili leptir mašnu, hod u prevelikim cipelama i zbijanje šala postat će pravi mali show za ukućane ☺

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s