Nije lako Bubamarcu…

Svi ćemo se složiti da je ljubav najvažniji i najljepši osjećaj na svijetu! Ali kad vas dijete pita zašto onda Bubamarcu nije lako, možete naslutiti razgovor koji ćete kad tad morate provesti s djetetom. Ljubav zaista je krasna, ali ponekad je i teška. I mi odrasli znamo koliko je ljubav kompleksan osjećaj i sami se u njemu ponekad pogubimo. Pa kako onda tako nešto objasniti djetetu koje ne može razumjeti kompleksne događaje niti osvijestiti razloge svojih osjećaja? Kao i u svim poljima razvoja, tako i u socioemotivnom području djeca najbolje uče iskustvom. Zato ih obasipajte ljubavlju i pažnjom svaki dan, a na Valentinovo gledajte kao na priliku da s njima porazgovarate o ljubavi i njihovim osjećajima. Dan zaljubljenih i nije samo za zaljubljene. Objasnite im kakva sve ljubav postoji i potaknite ih da vas o ljubavi ispituju. Zasigurno će imati puno pitanja. Zašto za Valentinovo poklanjamo srca? Može li se voljeti prijatelj? Koliko se vole mama i tata? Mogu li se voljeti stvari, igre i događaje? Što je to simpatija? Kako primjereno pokazati ljubav? Možemo li se zbog ljubavi osjećati čudno? Kako voljeti sebe? Brrrrrrrujat će vam glava od pitanja i na neka sigurno nećete odmah znati odgovoriti! Ali i to je uredu. Dajte vremena i sebi i djetetu. U redu je objasniti djetetu da je nešto teška tema, reći da mu ne znate odmah odgovoriti ili da morate o odgovoru promisliti. A na pitanje zašto Bubamarcu nije lako uvijek možete odgovoriti s jednom istinitom – zaljubljeni Bubamarac ima bube u glavi 😁🐞
A kao zabavnu aktivnost povodom Dana zaljubljenih odaberite našu razvojnu igru kojom možete potaknuti razvoj matematičkih sposobnosti, vizualne percepcije, prostornog planiranja i grafomotirike!20190213_085010
Za igru “Zaljubljeni Bubamarac” trebat će vam igrača kocka, papiri i bojice. Prvo na jedan papir nacrtajte legendu i Bubamarca ili preuzmite naše slike.

Potom jedan prazni papir dajte djetetu, a drugi uzmite sebi. Bacajte kocku naizmjenično. Ovisno o broju koji dobijete, crtajte dijelove Bubamarca. Igra traje dok svi ne nacrtaju sve dijelove.
Za predškolce je dobro u legendi upisati znamenke umjesto točkica za količinu. Tada će dijete nakon bacanja kocke dodatno morati razmisliti i upariti znamenku s količinom.

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s