Obrada pjesmica kroz slike

Pjesmice, zagonetke, recitacije, brojalice, govorne igre… Sve su to relativno kratke jezične forme koje često koristimo u radu s djecom predškolske dobi.

Roditelji koji, osim svakodnevne usmene komunikacije, sa svojom djecom još i pjevaju, recitiraju i igraju se uz brojalice i govorne igre, na optimalan način potiču njihov jezično-govorni razvoj. Poželjno bi bilo da se roditelji barem nekoliko puta tjedno s djecom angažiraju na taj način, iako ovdje vrijedi pravilo – što više, to bolje! Također, ovakav način obrade pjesmica poželjan je i u radu odgojitelja, učitelja stranih jezika, logopeda i drugih stručnjaka. Kad djetetu prvi put prezentirate novu pjesmicu, osim usmene izvedbe, dobro ju je i predstaviti u vizualnom obliku. Pod vizualnim oblikom pjesmice podrazumijevamo pjesmicu koja je prezentirana u slikama ili simbolima tako da svaka slika ili simbol odgovara jednoj riječi pjesmice.  Na taj način predškolsko dijete, koje naravno još ne zna zaista čitati, može na drugačiji način pristupiti pisanoj informaciji i “pročitati” pjesmicu putem slika i simbola.

Zašto obrađivati pjesmice putem slika?

Ovakav je način obrade pjesmica djeci primjeren jer osim prolazne usmene forme jezične informacije, ostaje onaj trajniji vizualni oblik te iste informacije pa je djetetu lakše vraćati se na već izrečeno, temeljitije proučiti pjesmicu, udubiti se i razumjeti sadržaj. Također, ovim načinom obrade poticat ćete predvještine čitanja i pisanja poput snalaženja u tekstu, čitanja s lijeva na desno, čitanja jedne po jedne riječi, poštivanja retka, praćenja teksta prstom i dr.

Na koji način izraditi slikovnu pjesmicu?

Odabranu pjesmicu napišite u word dokument i ostavite između svakog stiha dovoljno mjesta za slike. Ukoliko slike ili simbole želite ručno crtati, sada isprintajte dokument i nacrtajte svaku riječ. Ukoliko ne želite crtati, potražite na internet slike koje možete koristiti te ih umetnite iznad riječi pa dokument isprintajte. Naravno, ako ste spretniji, i tekst i sličice možete rukom pisati i crtati.  Kako bi dijete lakše usvojilo sadržaj, isprintajte ili nacrtajte slike u crno-bijeloj kombinaciji da ih ono može kasnije obojiti.

stari sat cijela
Primjer pjesmice “Sat” u slikama

Kako odabrati sličice?

Sličice koje koristite trebale bi biti jednoznačne, tj. odgovarati jednoj riječi. Sam pojam trebao bi slikom biti predstavljen što jednostavnije. Trebalo bi izbjegavati korištenje slika koje su prepune detalja jer ih je teže brzo obraditi i upamtiti. Konkretne je pojmove, naravno, lakše prezentirati slikom od onih apstraktnih. Lakše je nacrtati pojam “jabuka” nego “mašta”. Međutim, moguće je koristiti slike koje služe samo kao asocijacija na pojam. Pri odabiru slika važno je jedino da i roditelj i dijete jednako imenuju tu sliku i da znaju koju riječ ona predstavlja. To je zapravo stvar dogovora. Tako npr. riječ “mašta” možemo prezentirati slikom poput ove:wind

Kako s djetetom obraditi takvu pjesmicu?

Zajedno s djetetom pogledajte sve sličice, imenujte ih i objasnite. Ukoliko se javljaju novi i djetetu nepoznati pojmovi, riječ objasnite i iskoristite u nekoliko različitih konteksta, tj. rečenica. Zatim pjesmicu “čitajte” po slikama tako da jednu po jednu riječ čitate i dodirujete sliku po sliku kažiprstom. Poštujte interpunkciju i koristite nešto sporiji tempo prilikom prvih čitanja, a kasnije prema tim slikama možete pjesmicu i pjevati te slijediti sadržaj tako da ćete lagano kliziti prstom po retku. Upamćivanje pjesmice možete vježbati na način da pokrijete jednu sličicu, dio ili cijeli stih, a dijete se treba prisjetiti riječi. Možete pjesmicu izrezati i dati djetetu da nanovo slaže sličice pravilnim redoslijedom. Također, za lakše upamćivanje dajte djetetu da oboji sličice.tiho.png

Za primjer, odlučili smo na ovaj način pripremiti dvije pjesmice – “Jesenska pjesma” i “Sat”. Možete ih preuzeti ovdje:

Jesenska pjesma

Sat

Uživajte u pjesmicama sa svojom djecom i kad god možete, osim usmeno, obradite ih i u vizualnom obliku!

2 komentara Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s