Adventske igre s mirisnim tijestom

20181209_153648_0001Nedavno smo pisali o važnosti igre sa slanim tijestom i dobrobitima koje ona donosi za razvoj motorike i senzorike, a ovaj put donosimo par jednostavnih aktivnosti koje možete provoditi s mirisnom adventskom verzijom tijesta.

20181130_103100

1.Reljefna zimska scena
Baš kao i pri izradi pravoga reljefa, neka i ovaj vaš bude oblikovan od mnoštva različitih oblika koji se preklapaju u prostoru i tvore zimsku scenu.20181130_101133 U pozadinu možete staviti borove i kućice, a glavni akteri neka vam budu snjegovići, sobovi, djedica i sl. Na ovakvom reljefu zgodno je vježbati prijedloge i prostorne odnose pa možete dijete ispitivati što je ispred bora, što je iznad snjegovića, tko je lijevo od kuće i sl. Reljef možete složiti na komad kartona i posušiti ga na radijatoru, a kasnije ga dodatno učvrstiti ljepilom.

2. Potraži oblike
Ovo je vesela adventska igra koja potiče razvoj vizualne pažnje! Razvaljajte tijesto, odaberite modlice i utisnite ih tek toliko da ostave trag, a zatim ih pomiješajte i stavite kraj tijesta. Dijete mora pronaći oblike koji odgovaraju i posložiti ih na označena mjesta na tijestu.

3. Ukrasi đumbirka
Izrežite modlicom oblik đumbirka. 20181130_095838U prvoj verziji igre dozvolite djetetu da ga ukrasi kako god želi. Ukrašavati možete ne osušene đumbirke – komadićima tijesta ili utiskivanjam perlica, sjemenki, gumbića i sličnih sitnih ukrasa u tijesto. Ako se odlučite najprije osušiti đumbirke, ukrašavati ih možete flomasterima, temperama, gliterima, ljepilom i komadićima vune, naljepnicama i sl.20181130_101245
U drugoj verziji također dijete ukrašava đumbirka, ali ovaj put vježba slijeđenje verbalnih naloga. Ovaj put vi zadajete djetetu kako da ukrasi đumbirka, korak po korak. Govorite npr. “Stavi mu mašnicu na glavu, a medu u ruke! Nacrtaj mu plave oči i žute rukavice!” i sl.20181130_101320

4. Božićno selo

Iz tijesta jednostavno izrežite kućice i osušite ih. Možete ih zalijepiti na karton, od njih napraviti svijećnjak, objasiti ih na bor jednu do druge, posložiti ih na prozorsku dasku ili kao mi, njima ukrasiti adventski vijenac. Osušene kućice možete ukrašavati šljokicama i bojama.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s