Vremenska dimenzija adventa

Vrijeme adventa, kojim odbrojavamo dane do Božića, odličan je period da naše predškolarce počnemo osvještavati o vremenskoj dimenziji. Vještina orijentacije u vremenu počinje se razvijati već u dojenačkom periodu, ali njezin intenzivni razvoj upravo se odvija u godini prije polaska u školu. U ovome periodu dijete možemo eksplicitno podučavati vremenskim dimenzijama kao što su godina, godišnje doba, mjesec, tjedan, dan, sat, minuta i sekunda.
A zašto baš početi u ovome periodu? Čini se da niti jedno doba godine nije toliko orijentirano na dimenziju vremena kao adventski period. Razgovarajte o konceptu datuma, sredstvu kojim označavamo dan, mjesec i godinu tako da započnete razgovor o prosincu i svim blagdanima koje on nosi.

20181203_141858.jpg1.12. datum je kojim počinje advent, a datume možete djetetu jednostavno prikazati na adventskome kalendaru. Adventski kalendar je, između ostalog, i jako dobra prilika da vježbate prepoznavanje znamenki. Proučavanjem adventskog kalendara djetetu možete osvijestiti koncept mjeseca i dana, kao i orijentacije u danima. Zajedno tražite današnji datum, potražite onaj koji ste otvorili jučer i pitajte se što bi u kalendaru mogli naći sutra. Tako ćete vježbati koncept prije i poslije te utvrđivati nazive jučer-danas-sutra. Poklončići ili čokoladice motivirat će dijete da svaki dan ponavlja ovu aktivnost. Zanimljivo je istaknuti razliku brojanja dana do Božića unaprijed i odbrojavanja sekundi unatrag do Nove Godine.

20181202_172805Adventski vijenac idealno je sredstvo za percepciju vremenskog pojma tjedna. Brojimo 4 tjedna do Božića. Svijeću palimo uvijek na isti dan u tjednu, u nedjelju, pa nam to predstavlja odličnu priliku za usvajanje naziva dana u tjednu.

20181203_142133.jpgDolazak sv.Nikole ili Djeda Mraza preko noći, iščekivanje Badnje večeri i Božićnog jutra, noć u štalici i sl. dobri su okviri za imenovanje i upamćivanje naziva doba dana. Tako imenujte sve redom – jutro, podne, popodne, večer, noć… Osvještavajte djetetu radnje koje se povezuju s određenim dobom dana. Također, dobro je povezati i nazive obroka koji se u tom dobu dana odvijaju. Večera na Badnjak, ručak na Božić, slatkiši za doručak na jutro sv.Nikole 😁

Nova godina donosi priliku za predstavljanje tri velika vremenska koncepta – godine, kalendara i sata. O godini možete razgovarati tako da objasnite djetetu kako se ona sastoji od 12 mjeseci, kako se ispraća stara godina i dočekuje nova. Podsjetite dijete na godinu u kojoj je rođeno te zajedno izračunajte koliko je godina staro, tj.koliko je do sada novih godina dočekalo. Koncept godine sastavljene od mjeseci lako ćete objasniti i na kalendaru, koji su u prosincu svugdje oko nas. Odbrojavanje sekundi do ponoći prilika je da se predstavi sat kao uređaj kojim mjerimo vrijeme. Pokažite djetetu kazaljke i ukratko objasnite kako sat funkcionira. Božić u godini prije škole idealno je vrijeme da dijete dobije analogni ručni sat na poklon te da se tada vježba na njega sve do jeseni i polaska u školu.

Zimske aktivnosti na adventu idealna su prilika da razgovarate o konceptu godišnjih doba. Razgovarajte kako godina ima 4 godišnja doba, započinje zimom, zatim slijede proljeće, ljeto i jesen. Možete s djetetom nabrajati rođendane članova obitelji i prijatelja po godišnjim dobima i razgovarati o značajkama svakoga.

Vježbajte s vašim predškolarcem orijentaciju u vremenu i zapamtite da je vaše vrijeme najbolje što mu možete pokloniti ovih blagdana!

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s