Okružimo se slovima!

Prilikom testiranja za upis u prvi razred osnovne škole od djece se očekuje da znaju raspoznavati slova. Vještina imenovanja slova podrazumijeva prepoznavanje oblika i poznavanje točnog naziva određenog grafema. Međutim, to nikako ne znači da dijete prije polaska u školu treba znati čitati. Čitanje je kompleksni proces koji obuhvaća mnogo više sastavnica od samog imenovanja. Laički rečeno, dijete treba znati imenovati slova M i A, ali ne treba znati pročitati riječ MAMA. Upamćivanje oblika grafema i njihovo imenovanje možete potaknuti različitim aktivnostima i igrama.
Ali jednako korisno može biti i obogaćivanje djetetove okoline slovima i svakodnevno izlaganje djeteta njima.

printing-plate-1030849_1280
(Izvor: Pixabay)

Ukoliko djetetovu okolinu obogatite slovima i u prolazu ih svakodnevno imenujete, možete očekivati da će ih ubrzo početi upamćivati te vas stalno ispitivati koje je koje slovo.
Na koji način dijete okružiti slovima u njegovoj svakodnevnoj okolini?
U prostorijama u kojima dijete boravi možete postaviti postere i kućne tekstile koji na sebi imaju uzorak slova. Tako npr. možete u spavaću sobu na pod postaviti tepih sa slovima, u krevet posteljinu sa slovima, a na zidu uokviriti abecedu.

abc-313331_1280
(Izvor: Pixabay)

Možete postaviti i natpis s djetetovim imenom.20181127_132551 Igračke sa slovima možete izložiti na vidljivo mjesto. Tako npr.na prozorsku klupicu možete naslagati kocke sa slovima ili drvene modele slova. 20181127_132620Možete sašiti velike jastuke u obliku slova i poslagati ih na dječji kauč. Jedan zid u hodniku možete obojiti bojom za školske ploče pa kredom ispisati abecedu. U kuhinji na frižider možete staviti magnete u obliku slova. Odjeća, obuća i ruksaci sa slovima osigurat će izloženost slovima i izvan kuće.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s