Baba, žaba, ventilator!

Pogađate, igramo se rime?Prepoznavanje i proizvodnja rime vještine su koje je potrebno svladati prije početka formalne poduke čitanja, a razvijaju se postepeno kroz cijeli predškolski period. Dijete prvo postane naviknuto na slušanje rime, zatim ju počne aktivno prepoznavati, a tek onda ju je sposobno proizvesti. Najčešće se u proizvodnji prvo koriste logatomi (npr. mama -bama – pama), a tek onda prave riječi (mama-tama-sama). Djeca uglavnom usvajaju ove vještine spontano, oslanjajući se pri tome na svoje auditivne, fonološke i ritmičke vještine. Pa opet, razvoj je uvijek dobro potaknuti ciljanom igrom. Kada djetetu objašnjavate pojam rime možete reći da su to riječi koje si pašu, koje se vole, koje zvuče dobro skupa, koje zvuče kao pjesmica i sl. Uvijek možete dijete pitati: “Što se rimuje s tata?”, ali takva aktivnost djeci često brzo dosadi. Evo nekoliko zabavnih aktivnosti koje predškolarcima mogu pomoći u svladavanju rime:

1.Pjesmice
Djeca uživaju u pjesmicama i govornim igrama koje se rimuju. Čitanje ili pjevanje pjesmica, učenje napamet, recitiranje…

2. Isticanje rime
Dok čitate ili pjevate pjesmice ponekad natuknite djetetu koje su se dvije riječi rimovale. Istaknite rimu: “Pec i zec, to se ovdje rimuje!”.

3.Zagonetke
Zagonetke u rimi dobra su vježba proizvodnje rime. Ako dijete nije shvatilo koju rimu traži slobodno mu naglasite.

4. Što se ne rimuje?
Zadajte djetetu 3 riječi, a ono mora izbaciti uljeza, tj.riječ koja se ne rimuje s druge dvije. Npr.kažite: “Baba, žaba, ventilator. Što ne paše ovdje?”. Ako dijete ne može na ovaj način doći do odgovora, onda mu pomozite i uparujte riječi po dvije “Baba-žaba, baba-ventilator, žaba-ventilator. Koje se dvije riječi rimuju, a koja riječ ne paše?”. Također, riječi možete nacrtati pa djetetu zadati da prekriži onu koja se ne rimuje. Uz takav vizualni poticaj bit će lakše razmišljati.20181101_102500

5. Vreća-sreća!
Dok dijete ne gleda, stavite u neprozirnu vreću svakakve predmete iz kuće. Pozovite dijete i recite da igrate igru “Vreća-sreća!” u kojoj treba pogoditi što je u vreći, a da ćete mu u tome pomoći riječima koje se rimuju. Kažite: “U vreći je nešto što se rimuje s ‘bocka’! Da, kocka, bravo!”.

6.Memori rima
Napravite sličice i zalijepite ih na hamer papir, karton ili čepove od mlijeka. Par neka budu dvije riječi koje se rimuju (npr. žir i sir su par) pa igrajte memori!

7. Nacrtaj što se rimuje s…
Jednostavno na papir ili ploču nacrtajte krug i u njega jedan pojam. Odaberite pojam koji ima puno riječi s kojima se rimuje (npr./teta/ – salveta, pašteta, meta, raketa…). Dijete treba oko kruga nacrtati pojmove koji se rimuju s ovime u krugu.

8.Bingo
Na jedan veći papir nacrtajte pojmove, a na male papiriće pojmove koji se s njima rimuju (npr.na papir nacrtate pojmove /baba/, /teta/, /sir/… a na papiriće /žaba/, /meta/, /žir/). Kad izvučete pojam /žaba/, dijete prekrije žetonom ili prekriži pojam /baba/.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s