Kako odabrati slikovnicu

Kada pričamo o dječjoj knjizi za predškolarce najčešće mislimo na slikovnicu – ilustriranu knjigu s kratkom pričom.

Slikovnica je puno više od „knjige“. Ona je za djecu prozor u svijet. Svijet mašte, novih spoznaja, novih riječi, emocija, prijatelja… svijet u kojem je sve moguće. Kvalitetna slikovnica je najbolji prijatelj svakog roditelja.

Uz pomoć slikovnice dijete razvija promatranje i koncentraciju, vježbe pamćenje i logičkog zaključivanje. Dijete povezuje pisanu i izgovorenu riječ, odnosno sliku i pojam. A nemojmo zaboraviti i razvoj sposobnosti da se uživimo u različitim situacijama ili poistovjetimo s glavnim junakom.

44062950_1886223824794981_139227382149021696_n

Dvije su stvari na koje moramo obratiti pozornost kada biramo slikovnicu za dijete. To su ilustracije i tekst. Ilustracije se razlikuju s obzirom na to da dob djeteta kojem je slikovnica namijenjena. Tako za mlađu djecu trebaju biti što jednostavnije i realnije, sa što manje detalja. Kod slikovnica za stariju djecu, koje su bogatije radnjom važno je da ilustracije prate tekst i da se međusobno isprepliću. Estetika se razvija od malih nogu, tako da uvijek nudite slikovnice kvalitetnih ilustratora. Tekst slikovnice mora biti primjeren razvojnoj dobi djeteta, zanimljiv i razumljiv. Većina dječjih slikovnica su pisana u rimi baš zbog toga. Provjerite naše smjernice kako odabrati knjigu s obzirom na dob djeteta.

Neke gradske knjižnice nude mogućnost besplatnog upisa u dječju knjižnicu, a najčešće i vrtići imaju svoj čitalački kutak. Pri izboru slikovnice treba uvažiti i želje djeteta. Od odraslog se očekuje da mu ponudi i zainteresira ga za one koje su primjerene njegovoj dobi.

5 komentara Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s