Što je to ’10 frame’?

10 frame‘ je, kako mu i samo ime kaže, okvir s deset mjesta. Prilikom usvajanja koncepta količine i broja, djeca usvajaju koncept cjeline koju čini određeni broj elemenata, tj.koncept skupa. Djeca u ovome procesu uče prebrojavati elemente, imenovati ih znamenkama, određivati gdje ih je više/manje, ali ih uče i globalno vizualno zahvatiti.
Tako npr. mi odrasli ne moramo svaki put prebrojavati točkice na igračoj kocki, već na prvi pogled znamo jesmo li dobili 3 ili 6. To znači da smo upamtili vizualni oblik količine i povezujemo ga s brojem. 3 je na igračoj kocki uvijek isto prezentiran pa kažemo da je u “tipičnom rasporedu“. Također, mi odrasli na prvu možemo reći hoda li preko ceste četvero ili šestero ljudi, jer globalno zahvaćamo količinu. Ljudi ne hodaju uvijek u istoj formaciji pa u ovoj situaciji kažemo da količinu možemo zahvatiti globalno, u “atipičnom rasporedu“.
Te vještine naše dijete tek treba svladati. Jedna od prvih takvih cjelina jest desetica.

20180928_102723

10 frame‘ je okvir koji pomaže u vizualnom predočavanju i zapamćivanju količine te pridruživanju količine broju. Pravilo jest da se okvir uvijek ispunjava po redu, s lijeva na desno. Tako je svaki broj uvijek isto prezentiran i ima svoj vizualni pečat. On je količina u “tipičnom rasporedu”. Na taj si način djeca mogu puno lakše predočiti količinu koju neki broj predstavlja.
Postoje brojne aktivnosti u kojima se koristi ’10 frame’. Sam okvir može biti unaprijed ispunjen i predstavljati neku količinu, a s njim je često onda već i uparena odgovarajuća znamenka.

20180928_100903.jpg
Okvir može biti prazan uz zadanu brojku pa aktivnost zahtjeva popunjavanje praznih polja.20180928_100917

Također, okvir može biti potpuno prazan bez zadane brojke pa se tada ispunjava uz neku aktivnost.20180928_100929

A tada nastupa mašta i kreativnost u popunjavanju i smišljanju igara 😊

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s