Igre pretvaranja s tetra pelenama

Igre pretvaranja i uživljavanja u ulogu zauzimaju važno mjesto u djetetovom razvoju. Kroz njih ono uči o svijetu koji ga okružuje, ali i o samome sebi. Za uživljavanje u različite uloge nužno je potrebna samo mašta, a svi ostali rekviziti su proizvoljni. Donosimo vam igre pretvaranja za koje vam je potrebna tek tetra pelena!

Igrajmo se obitelji!
•baka – zamotati tetra pelenu kao maramu, da se veže ispod brade
•djed – zarolati pelenu i drzati ju kao brkove
•tata – presavinuti i utaknuti pelenu kao kravatu
•mama – utaknuti pelenu kao suknju
•beba – zamotati pelenu oko glave, da se veže na vrhu glave

20180925_085325

Policajci i lopovi
U ovoj igri netko glumi policajca, a netko lopova. Lopovu presavinemo tetra pelenu u trokut pa zavežemo preko dijela lica. Policajac dobro prouči sobu pa zaspe. Dok spava dolazi lopov i ukrade jedan predmet. Skida tetra pelenu i sakrije u nju predmet. Policajac se budi i mora odgonetnuti što je lopov ukrao. Kada pogodi, smije odmotati predmet iz pelene, a pelenom kao lisicama omota ruke lopovu i uhapsi ga.

Idemo na izlet
Igrajte se s djetetom odlaska na izlet! Raširite na krevetu tetra pelenu i zajedno s djetetom prikupljajte na nju stvari koje vam trebaju. Tada od pelene zavežite pinklec i krenite u avanturu!

U dućanu
Pretvarajte se da idete u dućan. Napravite mali štand u sobi. U poklopce kartonskih kutija naslažite igračke, plastično voće i povrće, prazne ambalaže od hrane i sl., a tetra pelenu zavežite na krajevima da bi dobili vrećicu. Uživajte u shoppingu 😁

Kod doktora
Igrajte se odlaska doktoru. Medo je slomio nogu, auuu!!! Zamotajte ju u tetra pelenu. Zamatajte dijelove tijela bebi i igračkama, te ih ne zaboravite svaki put što više imenovati.

20180925_085308

Laku noć!
U tetra pelenu zamatamo lutku ili medu, pričamo mu priču, pjevamo uspavanku, nunamo i stavljamo spavati. Glumimo zijevanje i trljamo okice. Kažemo “Laku noć!” i ugasimo svjetlo. Glumimo hrkanje. “Zvrrrr!” zvoni budilica, palimo svijetlo i uzviknemo “Dobro jutro!”.

20180925_085249

U kupaoni
Idemo se kupati! Pravimo se da tetra pelenom peremo i brišemo dijelove tijela. Imenujemo ih!

Pokisli smo!
Zamisljamo da pada kisa, sakrijemo se ispod pelene i trcimo u zaklon. Brišemo se i imenujemo dijelove tijela. Možemo uzeti i medu pa njega brisati. Ističemo razlike između nas i mede – brišemo nos/njušku, šake/šape…

Palačinke
Raširimo tetra pelenu i kažemo da je palačinka. Dijete bira namaz. Pravimo se da mažemo pelenu pekmezom, kakao-namazom, sirom… Zarolamo pelenu, kažemo “Dobar tek!” i glumimo da jedemo!

Rođendan
Medo ima rođendan! U tetra pelenu zamatamo poklon (neku drugu igračku – kockicu, autić…). Pjevamo “Sretan rođendan!” i odmatamo poklon.

Kauboji
Tetra pelenu možemo presavinuti u trokut pa zavezati kao rubac ispod vrata, primiti za krajeve pa glumiti uzde, vrtiti nad glavom kao laso…

20180925_085347

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s