Aktivnosti za bebe 6-8 mjeseci

Sada je pravo vrijeme da okružite bebu sa što više zanimljivih predmeta i gledate kako ih istražuje. Još uvijek su aktualne, loptice i kocke različitih dimenzija i tekstura, taktilne slikovnice, zvučne slikovnice, tornjevi od čašica ili kolutova koji potiču koordinaciju oko – ruka. Vjerojatno su najinteresantnije igračke s jasnim uzorkom i posljedicom, na primjer ako dijete dodirne igračku ona proizvede određeni zvuk. Pogledajte neke ideje kako se možete igrati s bebom kod kuće.

1. Loptice.
Vaša beba obožava loptice. Lakše, teže, mekane, tvrde, šarene, jednobojne….samo da se kreću. Dodaje si lopticu iz ruke u ruku, proučava ih, baca. One su i izvrstan poticaj za puzanje. Prebacivanje iz ruke u ruku i hvatanje objekata pomaže bebama razvoju fine motorike. Idealna vježba za to su loptice i kalup za muffine. Lopticu možete i poklopiti s prozirnom plastičnom posudom i onda gledati kako ju vaša beba pokušava dohvatiti.

2. Škrinjica s blagom.
Pronađite kutiju ili košaru iz koje vaša beba može vaditi stvari. Dovoljno nisku da i iz ležećem položaja na trbuhu mogu dohvatiti predmete u njoj. Za početak uzmite jednu od onih plastičnih prozirnih posuda za mikrovalnu. Ne treba vam više od 4-5 predmeta. Stavite kuhinjski pribor, pjenjaču i žlicu, neke djetetu poznate stvari od igračaka, kvačice, spužvicu za pranje suđa, cd…. Samo pazite da predmeti nemaju oštre rubove ili sitne dijelove jer bebe sve vole probati i ustima.

dav

3. Poligon s preprekama.
Jednom kada krenu puzati, bebe su nezaustavljive. Napravite im mali poligon s preprekama. Iskoristite jastuke, poplune, deke, stolić koji će poslužiti kao tunel…pustite maštu na volju.

4. Senzorna vrećica.
Vrećice su odlične za bebe i dojenčad koja još uvijek imaju potrebu stavljati sve u usta. Neka djeca su osobito osjetljiva na neurednu igru i prljanje ruku, pa su vrećice idealne za njih, dajući im osjetilno iskustvo koje im je potrebno bez nelagode.

5. Prvi likovni rad.
Na sličnu foru kao i senzorna vrećica, samo umjesto vode, pjene i sitnica stavite malo tempere. Dijete će uživati u igri, a prvo likovni rad možete uokviriti za uspomenu.

IMG_20180428_141315.jpg

6. Spužva.
Dajte bebi nekoliko spužvi, po mogućnosti različitih boja i tekstura, kako bi oživjeli igru u vodi. Vaša beba će voljeti cijediti spužvice, a time razvijati snagu ruku i stvarati uzročno posljedičnu vezu. Ne morate čekati vrijeme kupanja za ovu aktivnost ako vam ne smeta nered. Dajte bebu malu posudu vode i može se igrati sa spužvama u bilo koje doba dana! Jedino, pripazite da posuda bude teža, na primjer kalup za pečenje pa da ju beba ne može samo tako prevrnuti.

7. Ljepljiva podloga.
Selotejp, ljepljiva tapeta, izolir traka….bitno da šuška i da se lijepi. Zalijepite je na pod ili na čvrstu podlogu tako da ljepljiva strana bude s gornje strane i pripremite nekoliko predmeta koje ćete „zalijepiti“ na nju.

8. Vrpce.
Za ovu igru vam je potrebna posudica, raznovrsne trakice i skalpel. Uzmite neku posudicu koja vam više ne treba, a da joj možete lako probušiti rupe. Idealno bi bilo kada biste imali svaku trakicu drugačije boje, onda dijete može lakše stvoriti uzročno – posljedičnu vezu. Ali! Nema veze ako su i neke iste, i dalje je zabavno!

Uživajte! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s