Prve prostorne slušne igre s drvenim štapićima

Slušna pažnja jedna je od vrlo važnih, ali i vrlo složenih vještina čiji je razvoj poželjno poticati tijekom cijelog predškolskog razdoblja. Za rani razvoj slušne pažnje najbolji je poticaj slušna igra, i to ona koja se odvija u prostoru i koju dijete doživljava cijelim svojim bićem. S obzirom na to da se razvoj slušne percepcije zasniva se na uočavanju kontrasta, prvi kontrast koji dijete treba svladati jest prisutnost i odsutnost zvuka.

IMG_20180908_074730_084

– Jednu takvu ‘ima-nema zvuka’ igru možete igrati uz pomoć drvenih štapića, a zove se “Kip“. Dok vi lupkate drvenim štapićima, dijete trči u krug. Kad stanete i dijete mora stati, ‘pretvoriti se u kip’ te tako čekati dok ponovno ne počnete lupkati.
– Kada dijete svlada osnovni kontrast ima-nema zvuka, počnite se igrati različitim tempom. Dok udarate brzo dijete trči, a kada usporite, dijete treba hodati. Ako lupkate jako sporo i dijete se treba kretati tako sporo. Cilj je da kretnjama tijela prati tempo štapića i da primjećuje razliku napetost/opuštenost. Izmjenjujte tempo i ne zaboravite na pauzu!
-Postupno ubrzavajte/usporavajte tempo, neka se dijete spontano kreće prostorom i primijeti prelazak iz trčanja u hodanje i obrnuto
-Sada uvedite i razlike u ritmu! Dok udarate ‘tap-tap, tap-tap’ dijete treba skakati. Izmjenjujte hodanje, trčanje, skakanje i pauzu (‘kip’).

Druga jednostavna slušna igra “Životinje” podrazumijeva nešto više mašte i uživljavanje u ulogu. Različitim ritmom i tempom dočarajte kretanje određenih životinja, a neka ih dijete glumi u prostoru. Igrajte se zečića koji skaču dok štapićima udarate ‘hop-hop, hop-hop’, patkica koje stupaju na ‘ta-tarata-ta’, medvjeda koji se gegaju na ‘ba-ba’ i sl. Svakako, potičite dijete da uz kretanje izgovara ovakve slogove, iako će im to vjerojatno i samo spontano doći.

Slušna igra “Mišići i slonovi” djecu uči dinamici, izmjeni tiho-glasno. Dok tiho lupkate djeca glume mišiće i sitnim koracima svladavaju prostor, a kada štapićima udarate glasno, krupnim koracima glume slonove. Ako igru igra više djece, možete ih podijeliti u te dvije skupine. Kada tiho lupkate, kreću se samo mišići, a slonovi miruju i obrnuto.

Ovim i sličnim jednostavnim igrama potičite razvoj slušne pažnje i ne zaboravite u igri uživati 😊

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s