Pokusi s vodom i ledom

Imate li znatiželjnog malca?

Vodeći se da svatko od nas bolje uči iskustvom i doživljajem, nego čitanjem suhoparnog teksta i činjenica donosimo vam nekoliko jednostavnih pokusa s vodom koje možete isprobati kod kuće s djetetom. Svi pokusi su jednostavni za izvesti i možete ih odmah početi primijeniti bilo vaše dijete predškolarac ili znatiželjni šestaš.

Voda je uvijek zanimljiva pojava, bilo da se radi o brčkanju u kadi ili istraživanju nekih njenih svojstva kao što je led. Ako vaše dijete ne vjeruje da ljudsko tijelo čini 70% vode onda skupa puhnite u prozorsko staklo. Na zamagljenoj površini možete i pisati. To će ga uvjeriti. 🙂

Pokus 1.
Površinska napetost – kako je to moguće?

Potrebni su nam: voda, plastična posudica ili čaša, šivača igla, kovanice od 1 i 2 lipe, vilica i povećalo.

Kovanice od 1 i 2 lipe načinjene su od aluminija, iako aluminij ima veću gustoću nego voda, i kovanice od 1 i 2 lipe mogu plutati na vodi zbog napetosti površine. S ostalim kovanicama to nije moguće postići.

Upute:
Položite iglu na površinu vode s vilicom. Polako uronite vilicu u vodu tako da igla ostane na površini. Ako to ne uspije, na površinu vode stavite komadić salvete i na njega šivaču iglu. Igla će plutati i kad salveta potone. Pokus bolje uspijeva ako je voda hladna i svježa. Djeca na površinu vode mogu stavljati kovanice i spajalice.

Pokus 2.
Led i njegova svojstva

Potrebni su nam 2 plastične prozirne boce od pola litre (bez etikete) s čepovima i voda.

Upute: Boce treba napuniti do vrha i dobro začepiti. Jednu ostaviti na sobnoj temperaturi, a drugu staviti na nekoliko sati u zamrzivač. Voda u boci koja je bila u zamrzivaču se zaledila, a boca se napuhnula. Led zauzima više mjesta od vode, tj. led ima veći volumen od vode – zato led deformira bocu.Boce možemo uroniti u kadicu puno vode. Boca s vodom će potonuti, a boca s ledom plutati. Led pluta na vodi jer ima manju gustoću od vode.

ice-cubes-3506781_1280
Izvor: Pixabay

Pokus 3.
Otapanje šećera u vodi

Potrebni su nam: 2 prozirne plastične čaše, kockice šećera, voda i žličice.

Upute: U svaku prozirnu čašu s 2 dcl vode stavimo kockicu šećera. Dijete neka svoju vodu miješa žličicom, dok vi nemojte dirati svoju vodu i šećer. U kojoj se čaši šećer brže otapa? Kušajte vodu sa šećerom i uspoređujte je s vodom iz slavine. Također, ovaj pokus se može raditi i u toploj i u hladnoj vodi. Šećer će se brže otopiti u toploj vodi nego u hladnoj jer topljivost većine tvari raste proporcionalno povećanju temperature otapala.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s