Aktivnosti za bebe 4-6 mjeseca

Četvrti mjesec je zanimljiva prekretnica. Bebin mozak se razvija brzinom munje. Ona otkriva nove stvari, upoznaje predmete i svoju okolinu, iskušava granice i svojstva predmeta… Proučava vaše lice i izraze lica, a može prepoznati vas i poznate ukućane. Bebe se počinju rotirati po podlozi i sve više vremena provode na trbuhu. Obratite pažnju na teksturu i oblik stvari kojom je okružena. Počinju proizvoditi zvukove, drugačije se glasaju kada su sretne, a drugačije kada su tužne. Ukratko, vaša beba je sada spremna za zabavne aktivnosti! Okružite vašu bebu različitim zvečkama, lopticama i kockama – različitih oblika, tekstura, materijala. U toj dobi obožavaju istraživati opipom, ali i okusom 🙂 pa pazite da nema sitnih dijelova koje beba može progutati.

1. Balon.
Ne znam kakva je to tajna veza između balona i beba, ali sigurno ste vidjeli jedan od onih smiješnih videa gdje je balon zavezan za bebinu nogu i potiče ju da se kreće. Balon joj možete dati i u ruke kako bi ga mogla rukama i nogama istražiti. A ako joj odleti na stranu potaknut će ju da se i sama okrene.

2. Pričajte. Pjevajte. Čitajte slikovnice. Pokazujte i imenujte.
Kako bi što bolje potaknuli bebu na razvoj govora morate s njom pričati. Dok joj mijenjajte pelene možete pjevati, kada zajedno listate slikovnice obavezno imenujte i pokazujte prstom što vidite. Oponašajte zvukove životinja. Kada pjevate probajte se što više glupirati. Pjevajte glasnije, pa tiše, pa promijenite glas….

3. Zvečka.
Bebe vole proizvoditi različitu buku, a danas postoje zvečke različitih veličina, tekstura i zvukova. Zvečku možete napraviti i sami.

4. Organizirajte bebinjak.
Pozovite svoje prijatelje s malom djecom u goste ili se pridružite nekoj od grupa za potporu dojenju, vježbanju i sl. Upoznajte druge roditelje u parku i potičite vašu bebu na socijalizaciju.

5. Mjehurići.
Mjehurići su odličan poticaj za vježbanje hvata, nešto na čemu vaša beba trenutno intenzivno radi. Oni također razvijaju sposobnosti praćenja predmeta (uključujući dijagonalno praćenje, jedan od težih uputa za praćenje) i koordinaciju oko-ruka dok pokušavaju gledati i zgrabiti mjehuriće koji lete. Više o mjehurićima….

6. Ogledalo.
Sve bebe vole ogledala. Možda tada još ne prepoznaju sebe u ogledalu, ali to ne znači da se ne vole gledati. Ako postavite ogledalo na pod to može produžiti boravak na trbuhu četveromjesečne bebe. Više o važnosti ogledala u bebinoj igri…

7. Igre s vodom i ledom.
Nije bitno voli li se vaša beba kupati ili ne. Stavite na malu tacnu par kapi vode, a bebu postavite na trbuh tako da su joj ručice na tacni. Beba će uživati u pljeskanju. Možete napuniti one zip vrećice ili plastičnu bocu s ledom i gledati kako ih vaša beba istražuje.

8. Plastične boce.
Osim što od prazne plastične boce možete napraviti zvečku, možete ju i napuniti s malo sapunice, ubaciti nešto unutra da se okreće. Takva pjenušava boca potaknut će vašu bebu za okretanjem i puzanjem.

37642062_10156355795513211_1763314766291402752_n

9. Svjetiljke.
Sigurno imate kod kuće neku džepnu/baterijsku lampicu. Malo zamračite prostoriju i igrajte se s lampicom. Možete ju dati bebi u ruke, a možete i bacati svjetlost po zidovima, „šarati“ i sl.

10. Taktilna ploča.
Bebe vole dodirivati i ispitivati različite materijale, teksture. Od različitih krpica i tkanina izradite taktilnu ploču za vašu bebu.

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s