Zašto je važno puhati mjehuriće

Mjehuriće od sapunice vole sva djeca, a ne samo bebe. Oni su jeftin i lako dostupan način za poticanje mnogih područja dječjeg razvoja i učenja. Posudica sa sapunicom i puhalicom može se naći u skoro svakoj trgovini ili na kiosku.

Manja djeca pomoću njih razvijaju vizualnu percepciju. Sporo se kreću, odnosno lete, pa beba može usavršavati svoje vještine praćenja i fokusiranja objekta. Vizualno su privlačni pa potiču bebu na okretanje glave, vježbanje hvatanja, puzanje i sl. Hvatanje mjehurića, rukom, nogom znači i razvijanje koordinacije oko-ruka-stopalo. Ovakvo iskustvo u ranom pokretu čini temeljne elemente vještina hvatanja, udaranja, bacanja i udaranja u sportskim aktivnostima s loptom. Trčeći za mjehurićima dijete razvija svijest o tome kako se njihovo tijelo kreće kroz  prostor. Mjehurići potiču razumijevanje pojmova kao što su; gore, dolje, preko, ispod, ispred, iza, pored, iznad i ispod.  Nikad nije prerano početi koristiti takve pojmove i smjernice, a što više to radite, to je bolje za razvoj prostornog osvještavanja i usmjerenosti.

bubble-macro-soap-51339.jpg
Izvor: Pexels

Puhanje je dobra vježba za mišiće u čeljusti i ustima. Učenje puhanja mjehurića nije tako lako kao što se čini i potrebno je neko vrijeme da se nauči. Usisavanje umjesto puhanja je prilično često za početak. 🙂

Igranje s mjehurićima pruža mnoge mogućnosti za razvoj govora, sluha i jezika. Kako vaše dijete raste, mjehurići pružaju mnoge mogućnosti za poticanje razvoja jezičnih vještina dok govorite o mjehurićima, jesu li mali, veliki, kako se kreću, brzo ili sporo. Puhanjem se oblikuju usta, vježba disanje i koristi određena „snaga daha“ što je zapravo odlična vježba za razvoj govora.

Sigurno se pitate i kako napraviti svoju sapunicu? Za ovaj najjednostavniji recept za sapunicu za mjehuriće potrebni su vam kartonski tuljci od wc papira/papirnatih ručnika/alu folije, posudica s vodom i 2 žlice deterdženta za pranje suđa. Umočite dno tuljka u posudu, dignete i puhnete!

Bilo da se radi o grupnoj aktivnosti gdje više djece aktivno hvataju mjehuriće ili  jednostavno leže i promatraju kako struje, mjehurići su veličanstveni i čaroban način da pomognete dječjem razvoju i uživate u trenutku.

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s