The Journey Begins

Dragi posjetioci, dobro došli na stranice namijenjene dječjem razvoju i igri. Ovdje ćete pronaći igre i ideje prikladne za djecu predškolske dobi.

53817018_355334988407491_6164321154107441152_n

Mi smo Iva i Sara, logoped i odgojitelj po struci. Dvije ponosne mame L (2,5), M (2) te S (0.1) koje su pokrenule ovu stranicu kako bismo pomogli roditeljima približiti dječji svijet. Želja nam je potaknuti vas na kvalitetno druženje s djetetom. Također, nudimo ideje za aktivnosti s djecom koje mogu pomoći odgojiteljima i stručnjacima u radu s djecom. Redovito pišemo i za časopis “Osmijeh” koji izlazi besplatno i distributira se u zagrebačkim dječjim vrtićima, a napisali smo i članke za časopise “Mama i beba”, “Doktor u kući”…

Slike i tekst su autorski ako nije navedeno drugačije, pa vas molimo da naše slike ne objavljujete po društvenim mrežama, portalima i slično bez da nas barem ne obavijestite. Mi smo naravno jako sretne što dijelimo svoje znanje i iskustvo, no sav materijal na ovoj stranici namijenjen je isključivo za osobnu uporabu.

Vaše mišljenje nam je također važno. Ako imate prijedloge i savjete slobodno se javite putem Contact obrasca ili na našem Instagram profilu i FB stranici.

“Dječji život je poput komada papira na koji svako ostavlja bilješku.”

∼ Kineska poslovica

Što su razvojne igre?

Često nam se pod pojmom “razvojne igre” pokušavaju progurati skupe didaktičke igračke. Naravno, nitko ne spori njihovu edukativnu vrijednost. No, što su to zapravo razvojne igre? Strogo gledano, sve su igračke razvojne u većoj ili manjoj mjeri. Kada govorimo o dječjem razvoju mislimo na 5 razvojnih područja – kognitivno, motoričko, socijalno, jezično i područje samopouzdanja. Svaka igra koja potiče učenje u nekom od tih područja, smatra se razvojnom igrom. Igra je glavna zadaća predškolskog djeteta, to je njegov posao, a na nama je da mu pomognemo osigurati uvjete za rad.

Ne postoje “loše” igračke, nego samo igračke koje nisu ispunile svoj maksimalni potencijal. Uzmimo za primjer plišanog medvjedića. Četveromjesečna beba će ga proučavati, dodirivati. Jer to bebe rade. Taktilno istražuju okolinu. Četverogodišnjak će tog istog medvjedića posjest na stolac i skuhati mu ručak. Jer to četverogodišnjaci rade. Oni su do sada navikli da se njima kuha i da se njih hrani, pa oponašaju odrasle i igraju se s medvjedićem. U obje varijante igra je ta koja potiče razvoj, a ne igračka. Sve igračke se uz dovoljno mašte mogu iskoristiti za igru. I ne samo kupljenje igračke, nego i one koje ste sami izradili. Ako tuljcem od wc papira možemo izgraditi dvorac zašto je on manje vrijedan nego dvorac od drvenih kocaka?

baby-3583707_1280
Izvor: Pixabay

Zašto izrađivati vlastite igračke? Osim što je zabavno?

Sigurno kod kuće imate čepove od plastičnih boca, kutija od cipela, čašice od jogurta ili tuljce od wc papira. Razmislite prije nego što ih rutinski bacite – uz malo truda od njih možete napraviti jedinstvenu igračku baš prema željama i potrebama vašeg djeteta. Ima nešto posebno u igrački koju ste sami izradili: zabavnije su, jedinstvene, a na koncu i ekološkije. Nemojte se zamarati skupim igračkama, igračke su prolazne, radije čuvajte novce za sladoled. Pustite maštu na volju i uzmite škare u ruke!

Estetika: Naravno da je dodatan plus ako izradite nešto što je vizualno lijepo, ali nemojte se uzrujavati oko neravnih rubova, krivih šavova i sl. Vaša rukotvorina ne mora biti savršena, njeni rubovi vjerojatno nisu skroz ravni, ali ona odiše toplinom i trudom koji ste uložili u njenu izradu. Zato je takva igračka najbolja. Uključite li dijete u izradu ono će puno više cijeniti takvu igračku nego onu kupovnu. Dijete će se igrati kako god da izgledalo, a ako ste se vi pritom zabavili, još bolje!

Kada izrađujete igračku uvijek razmislite kome je namijenjena. Sitni predmeti, dugačke ukrasne vrpce nisu prikladne za djecu mlađu od tri godine. Prije nego djetetu date u ruku igračku, bila ona kupovna ili izrađena, obavezno ju temeljito pregledajte. Provjerite ima li sitnih dijelova, oštrih rubova i znakova oštećenja. Sve što planirate iskoristiti za izradu morate prvo temeljito oprati, a kasnije održavajte čistoću i kupljenih i izrađenih stvari.

E i da! Ako ste se pitali što znače oni brojevi gore (0 – 2 , 2 – 4, 4 – 6…) 😀 To su godine, odnosno dobne skupine kojima je određena igra namijenjena.

Vaše mišljenje nam je važno. Ako imate prijedloge i savjete slobodno se javite putem Contact obrasca ili na našem Instagram profilu i FB stranici.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s