Prva dječja igračka –zvečka

Zvečka nije obična igračka, ona stimulira razvoj slušanja od najranije dobi. U dobi od 3-6 mjeseci bebe su sposobne uhvatiti igračku, vole slušati različite zvukove i stvarati buku. Najčešće odrasli koriste zvečku kako bi privukli bebinu pažnju jer se ona instinktivno okreće izvoru zvuka, pa možemo reći da zvečke potiču i motorički razvoj. Ako pomičete zvečku ispred njih, oni će ju vizualno pratiti. U većini slučajeva to je i prva igračka koju će beba prebaciti iz ruke u ruku, kada im ojača motorika šake oni će sami tresti zvečku.

Zvečku možete koristiti kako biste privukli bebinu pozornost dok provodi vrijeme na trbuhu (tzv. tummy time) i time ih motivirati da nauče druge izazovne vještine, od podizanja glave i vrata do puzanja. Zvečke nisu samo rezervirane za male bebe, na primjer djeca kasnije s njima vježbaju ritam. Danas na tržištu postoje raznovrsne zvečke koje se razlikuju bojom, oblikom, teksturom, one s glasnom bukom i one s umirujućim zvukom. Okružite bebu s različitim zvečkama kako biste što više potaknuli njihov razvoj.

mde

Zvečku možete napraviti i sami. Potrebna vam je plastična boca s čepom i neki sitni, zgodni predmeti koji proizvode različite zvukove. Sve to možete pronaći u svojoj kuhinji, pa tako napunite jednu bočicu s brašnom, drugu s rižom, treću sa grahom…. Ako se bojite da će beba odvrnuti čep, uvijek ga možete dodatno učvrstiti selotejpom ili vrućim ljepilom. Pazite da sve što dajete bebi u ruke bude čisto i bez sitnih dijelova.

2 komentara Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s