Crno – bijeli svijet novorođenčeta

Kod beba, osjetilo vida je najmanje razvijeno od svih senzorskih sustava i bebe se rađaju gotovo potpuno slijepe. U početku mogu vidjeti konture visokog kontrasta, a nakon toga dolaze boje. Visoki kontrastni (crno-bijeli) obrasci jedna su od rijetkih stvari koje dijete može vidjeti u ranim danima. Ukrašavanjem bebine okoline s ovim tipovima uzoraka potičete razvoj njihovog vizualnog osjetila. Ako je beba okružena s puno blijedih boja niskog kontrasta koje ne mogu ni vidjeti, neće imati ništa za pogledati ili se usredotočiti i neće imati priliku za razvoj.

 

Na dnu članka nalazi se pdf s uzorcima koje možete isprintati (a ako želite i plastificirati). Osim crne i bijele, dodana je i crvena boja za što veći kontrast. Okružite bebu u prvim danima s ovim uzorcima i sličicama, objesite ih na zidove/strop, stavite u blizinu bebinog kreveta, polijepite oko stola za prematanje, na naslon u autu da beba ima što gledati dok se vozi, a malo vještiji mogu napraviti i svoj crno – bijeli vrtuljak kao naša Iva.

Sličice redovito mijenjajte i rotirajte kako bebi ne bi dosadile i kako bi što bolje iskoristila njihov razvojni potencijal. Također, već nakon drugog, trećeg mjeseca možete u crno-bijeli svijet bebe početi uvoditi boje, također najbolje one kontrastne.

crno bijeli svijet uzorak

 

3 komentara Dodaj vlastite

  1. Pingback: Upoznajmo boje!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s